Veevoer

Veevoer is de grootste kostenpost op veel veehouderijbedrijven. Desondanks is er weinig inzicht in de kwaliteit van het voer of de gebruikte grondstoffen. Kewi Services kan uw voer optimaliseren maar ook controleren op kwaliteit zoals o.a. voederwaarde, grondstofsamenstelling, maalfijnheid, mycotoxines, gisten, schimmels en enterobacteriën.

 

 

 

Een keer per 10 jaar koopt men een fiets van 500 euro die men uitgebreid controleert, en men koopt voor minimaal 5000 euro per week voer waarvan men nagenoeg niets controleert.

Onafhankelijk advies

Voer is enorm belangrijk als dieren moeten presteren. Er wordt zeer veel van de dieren verlangd en dit gaat niet altijd zonder problemen. Men verwacht groei, vruchtbaarheid en/of melkgift van de dieren. Voer is de grootste kostenpost op veel veehouderijbedrijven en toch vindt er op bedrijfniveau nauwelijks kwaliteitcontrole plaats. Kewi Services is onafhankelijk en gecertificeerd op het gebied van veevoeradvisering en monstering in de veehouderij.

 

Door monitoring is het mogelijk de kwaliteit van uw voer te bewaken. Kwalitatief goede en geschikte grondstoffen voor een bepaalde leeftijdscategorie zijn immers de basis voor een goed technisch en economisch resultaat.
Kewi Services is een bedrijf dat u onafhankelijk begeleidt in veevoeradvisering en u een volwaardig gesprekspartner kan maken met uw leverancier van veevoer. Ons labarotorium kan zowel weende- als NIR analyses verzorgen.

 

Onderzoeksmogelijkheden over voer
Achtergrondinformatie over voer

 

Kewi kan u een compleet pakket aanbieden:

 • Monstername
 • Analyse
 • Advisering
 • Optimaliseren rantsoenen

  Waarbij de focus komt te liggen op de volgende aspecten:
 • Aankoop- en ingangscontrole
 • Opslag, verwerking en transport
 • Kwaliteit en kwantiteit op dierniveau
 •  

   

   

   

  Indien u meer informatie wenst zijn we uitermate bereid om de mogelijkheden in een telefonisch of persoonlijk gesprek bij u toe te lichten.

   

   

  Mycotoxines

  Mycotoxines zijn in toenemende mate een probleem in de grondstoffen voor veevoer.

  Deze gifstoffen kunnen een sluimerend ziektebeeld geven in de gezondheid van uw dier.

   

  Één van de nieuwe onderzoeksmogelijkheden bij Kewi Services is het onderzoek op mycotoxines.

  Mycotoxines zijn gifstoffen die geproduceerd worden door schimmels en gisten. In de veehouderij worden schimmels en gisten vaak gezien op granen die in de opslag liggen te wachten om tot diervoeder verwerkt te worden.

   

  Er zijn regelmatig problemen in de veehouderij die veroorzaakt worden door mycotoxines zoals aflatoxine, deoxynivalenol (DON), ochratoxine (OTA), T-2/HT-2 en zearalenone. Een goede detectie van mycotoxines op granen is van essentieel belang om schadelijke gevolgen voor mens en dier te voorkomen.

   

  Kewi Services kan uw geoogste granen of diervoeder snel, nauwkeurig én goedkoop op deze meest voorkomende mycotoxines onderzoeken. Zodra Kewi Services uw monster in ontvangst neemt, kunt u de uitslag binnen 24 uur terug verwachten!

   

   

   

   

  Wageningen UR LR

  Wageningen UR Livestock Research heeft bekend gemaakt dat er op het gebied van voer nog voldoende verbeterpunten zijn. Dit kan zijn door de aangevoerde veevoeders te controleren maar ook door op bedrijfsniveau de hygiëne te bewaken en de voerinstallatie te controleren. Ook blijkt het voor te komen dat rantsoenen niet voldoen aan de minimale eisen van darmverteerbare aminozuren, calcium en fosfor van het Centraal Veevoeder Bureau (CVB).


  bron: Wageningen UR Livestoch Research

   

   

  Risicoanalyse voersystemen

  Kewi Services kan van voersystemen en van de voeropslag een risicoanalyse maken. Hierdoor krijgt u de zwakke punten inzichtelijk en worden deze duidelijk omschreven in een rapportage. Aangevuld met foto's en analyses geeft u dit duidelijk mogelijkheden om de voerkwaliteit en voeropname verder te optimaliseren. Vraag naar de mogelijkheden.